top of page
  • Writer's pictureTuuli

FEIKKIRYIJY

Updated: Jan 25, 2023


MODERNIN RYIJYN VAPAUS

Piiitkä piiitkä pitkä projekti on vihdoin valmis: Moderni "ryijy" eli ryijyhkö DIY seinätekstiili tai feikkiryijy, miksi lapsokaistaan kutsuisikaan... Asiakas eli rakas siskoni valitsi ja osti langat ja pohjan avustuksellani. Ryijyn kuvioksi hän toivoi abstrakteja kasvoja. Työn koko on noin 120 cm x 100 cm eli ihan mukava määrä solmittavaa. Jos 2020 idea lähti tulille ja 2023 on viimein saatu päätökseen on kai taputettava itseään olalle siitä, että se valmistui.



RYIJY PÄHKINÄNKUORESSA


Ryijy on perinnetekstiili, joka on ollut kangaspuissa kudottu nukkapintainen koriste tai käyttötekstiili. Se on perinteisesti luotu loimilankojen varaan, mutta nykypäivänä ryijyn tekeminen on hyvin vapaamuotoista ainakin harrastusmielessä tehdessä. Pohjana voi käyttää esimerkiksi ryijynpohjakangasta, verkkokangasta, loimilankaa kangaspuissa, loimilankaa kudontakehyksessä tai erilaisia kankaita riippuen käytettävästä tekotavasta.

Tuftaus, eli ryijyneulalla tai sähkökäyttöisellä ryijykoneella ryijyn valmistus on nykypäivänä suosittu tekotapa, jota ei kuitenkaan virallisesti tunnisteta ryijyksi, vaan voidaan kutsua esimerkiksi nukkatekstiiliksi. Siinä ryijyneula työntää langan kankaan läpi nurjalle puolelle ja muodostaa langoista lenkkejä, jotka toimivat perinteisen ryijyn nukkien tilalla.

Kangaspuissa nukka luodaan solmimalla tietyn pituisia lankaryppäitä kuteen väliin ryijysolmuin. Alla kuvaa opintojeni varrelta ryijyn kutomisprosessista eli siitä og ryijyn tekemisestä, jossa myöskin käytettiin ihan aitoa ryijylankaa. Luxury only some can afford.



ALKUUN PÄÄSEMINEN


Virallisesti ryijyksi kutsuttavan tekstiilin tulee täyttää hyvin tarkat säännöt, näin meille opetettiin Designtekstiilien valmistajina. Tässä työssä en noudattanut kyseisiä sääntöjä tai normeja, vaan asiakkaan toiveita, budjettia ja taiteellista vapautta. Siksi hän (tuotos) on vain "ryijyHKÖ" tai "ryijy" lainausmerkeissä.


Hyödynsin modernin ryijyn toteutusvapauksia, siksi solmin ryijyn kokeilullisesti liukuesteverkkoa pohjana käyttäen. Verkon kantokyky/voimakkuus huoletti alkuun, mutta projektin edetessä verkko osoittautuikin voimakkaammaksi kuin uskoin. Not bad!


Otin kuitenkin inspiraatiota ryijyperinteestä, jossa seinätekstiileihin luotiin ns. maalauksellisuutta käyttämällä monia eri sävyisiä ja jopa laatuisia lankoja vieretysten.


Työn suunnittelu alkoi asiakkaan kanssa pohdiskelusta. Lähtökohtana asiakkaalla oli selvillä työn haluttu koko, sijoituspaikka, värit ja yleisajatus kuviosta. Yleisajatuksena oli abstrakti, ei-esittävä taideteos. Pohdimme eri vaihtoehtoja esimerkiksi ryijyn muodon kannalta. Päädyimme suorakulmion muotoiseen ryijyyn.

Asiakas ohjeisti minua käyttämään ryijyssä tummia värejä, mutta sisällyttämään siihen kuitenkin joitakin värinpilkahduksia. Hän valitsi lankojen värit kanssani ja selitin samalla millaisia lankoja kannattaa ottaa, miten ne vaikuttavat lopputulokseen ja kuinka paljon arviolta lankoja tarvitaan. Jos langat loppuisivat kesken, olisi se opiksi mahdollisia seuraavia kertoja varten! Olihan tämä ensimmäinen tällainen ryijyni. (Tulevaisuuden Tuuli kommentoi: Eivät loppuneet kesken, ja ylikin jäi vain hieman lankaa! :) eli hyvin arvioitu.)


Ryijyä suunniteltaessa voidaan tehdä ruutukuvasuunnitelma, jossa haluttu kuvio sijoitetaan ruutupaperille, tai ruudukolle digitaalisesti. Tätä voidaan tehdä digitaalisesti vaikkapa Adobe Illustratorissa, jos sellainen on käden ulottuvissa.


Esimerkkejä kuvioista ruudukossa Kevät 2021


Tätä työtä en lähtenyt tekemään ruutukuvapiirroksen tai muunkaan tarkan suunnitelman pohjalta, vaan piirsin luonnoksia kuvio edellä ja hahmottelin lankojen värien yhteensopivuuksia. Itse työskentely oli aika intuitiivista, joka sopi hyvin abstraktiin aiheeseen.


TYÖSKENTELYN AAKKOSET


Työergonomian kannalta ryijyä kannattaa solmia pätkissä, taukoja pitäen, sillä ryhti helposti tipahtaa ja kauan kyyryssä istuminen ei ole hyväksi selälle. Myös sormet voivat tulla ja todennäköisesti tulevatkin kipeiksi työskentelystä (ainakin meillä reumaatikoilla). Taukojen pitäminen on myös silmien jaksamisen kannalta tärkeää, samoin hyvä valo työskennellessä.


Rehellisesti sanottuna esimerkiksi taukojen pitäminen oli minulle vaikeaa projektin aikana. No yleensäkin, kun flow -tila ottaa vallan ei huomaa miettiäkään taukoja. Venyttelytauot olivat kyllä pysyvä osa työprosessiani.


Ryijyä solmin milloin missäkin. Projekti kesti noin kaksi vuotta (huh), joten siinä kerkesi asuinpaikkakin välissä muuttua. Muuten ryijy on viettänyt kanssani esimerkiksi kesäpäiviä terassilla, pitänyt sadetta sisätiloissa, roikkunut kahden tuolin selkänojien varassa, ollut pakattuna muovipussiin ja hylättynä kaapin nurkkaan käsien kiukutellessa työskentelyä vastaan. 2022 Syksyllä otin ryijyn jälleen silmätikukseni ja päätin, että siskon on saatava ryijy viimeistään jouluksi!


Vasta tuolloin syksyllä kehitin itselleni toimivan solmimisjärjestyksen: diagonaaliviivat. Olisihan sen voinut aiemminkin keksiä, mutta tulipa taas opittua vaikean kautta.


Projektissa käytettyjä välineitä ja materiaaleja: aivot, notkeat sormet, verkkopohja, sakset, langat (eri merkkejä ja laatuja). Suunnittelussa käytin muun muassa: Adobe Illustrator, paperi, tussit. Viimeistelyyn kuului ripustuksen loihtiminen, jonka tein joulun alla varastamalla, korjaan luvallisesti ottamalla, sukulaisten navetasta puulistan pätkät,jotka maalasin mustaksi asiakkaan toiveesta ja väliin puristin ryijyn ruuvein.


Materiaalit:


Solmimista...



VALAMISTA TULI


Niin siitä vaan jotain seinälle ripustettavaakin tuli, vaikka toisinaan mietin, että tuleeko valmistumaan edes kymmenessä vuodessa... Niin puuduttavaa oli tuo solmiminen toisinaan. Ja toisinaan taas niin meditatiivista.


Nyt on ryijy siskon seinällä ja hyvinhän se sinne sopii!




Ja kaiken tämän jälkeen en kai saanut tarpeekseni, koska tekisi mieli tehdä jotain samanlaista omalle seinälle tai ihan vaan muuten vain, koska käsitöitä voi aina tehdä...öö...tekemisen tarpeeseen.


Oli tarkotus laskea tarkemmin loppuun mm. tuo langan virallinen menekki ja käytettyjä työtunteja, mutta sanomattakin selvää, että parin vuoden aikana saattaa mennä lankarullat sekaisin. Tyydyn nyt siis vain valmiiseen seinätekstiiliin, murehtimatta teknisiä asioita.


TP





bottom of page